Week 4

Deze vierde week ben ik begonnen met het bespreken van mijn voortgang met Roy. Ook heb ik deze week afspraken kunnen maken met organisaties voor een gesprek over mijn project. Uiteindelijk deze week ben ik begonnen met het maken van mijn eerste experiment.


Gesprek voortgang

11 maart 2019

Vandaag heb ik een gesprek gehad met Roy over mijn voortgang van mijn project. Hieronder een kleine samenvatting van het gesprek.

Vandaag hebben we het vooral gehad over een spel als mogelijke oplossing. De ervaringen en info die ik krijg uit mijn onderzoek moet ik vertalen naar dingen die mensen wel weten. Want het weergeven van een depressie lijkt erg lastig. Iedereen beleefd een depressie anders. 

Een spel is activiteit waar verwacht wordt dat je iets kan winnen of dat je iets krijgt op het einde. Voor een spel is een goed idee om experimenten te doen met iemand die depressief is en iemand die zich prima in zijn vel voelt. Bijvoorbeeld de vraag aan allebei de personen waar ze aan denken bij een bepaald onderwerp. Een depressief persoon zal waarschijnlijk (aanname) langer denken over het onderwerp en wat ze gaan reageren. Ook is het interessant om te zien wat deze persoon dan precies antwoordt en of dit anders is dan de persoon die goed in zijn vel zit. 1 onderwerp, 2 manieren van kijken erna. Wat is hun directe associatie met dit onderwerp.

Zo kan ik verder gaan met mijn onderzoek en meer relevante informatie winnen. In de gesprekken kan ik het spel in mijn achterhoofd houden en zo alle nodige informatie uit het gesprek halen. 

Het is belangrijk dat ik het zinnetje “ik wil dat mensen wat aan mijn project hebben” concreter maak. Even los van mijn PvA. Wat wil ik nu precies met mijn project bereiken? Zo ook de doelgroep mag duidelijker en gerichter. 

Na dit gesprek ben ik ga nadenken over wat ik precies wil bereiken met mijn project. Zo heb ik mijn doel duidelijker omschreven als; Ik wil dat omstanders en naasten, zonder enige kennis van deze stemmingsstoornis, iets leren over een depressie. Uiteindelijk hoop ik dat mijn project gebruikt kan worden in de zorg door organisaties.


13 maart 2019

Ik ben vandaag langsgegaan bij een vrijwilliger van @ease. Hij heeft mij verteld wat deze organisatie precies doet en wat zijn eigen ervaringen zijn met dit onderwerp. Hij was erg enthousiast over mijn project en wou dit graag voorleggen bij de organisatie van @ease.


14 maart 2019

Vandaag heb ik mijn eerste afspraak gemaakt met een organisatie die zich bezig houdt met jongeren met verschillende problemen. Bij @ease kunnen jongeren van 12 t/m 25 jaar terecht om te praten over hun problemen. Deze problemen zijn enorm verschillend. Dinsdag 26 maart 2019 ga ik langs bij @ease in Maastricht om mijn onderwerp te bespreken.


H. van Duijn, C. Flens 

Depressie en de naasten

Voorlichting en adviezen aan familie en andere betrokkenen van patiënten die aan een depressie lijden.

Deze week heb ik mij bezig gehouden met het doorlezen van dit boek. Het boek is gericht op naasten van iemand die leeft met een depressie. Dit is voor mij enorm handig, omdat er namelijk ook in staat waarom de naasten vaak niet begrijpen wat er aan de hand is. Maar ook waarom er vaak niet duidelijk gepraat wordt met elkaar.

Ik heb alle belangrijke stukken uit dit boek ingescand en gemarkeerd. Deze stukken kan ik goed gebruiken in mijn onderzoek en artikel.


Experiment

Deze week ben ik ook begonnen met het maken van mijn eerste experiment. Voor mijn experiment ga ik ervan uit dat een persoon die in een depressie zit, een hele andere beleveniswereld heeft dan iemand die niet in een depressie zit. Hierdoor zal iemand die in een depressie zit anders tegen bepaalde onderwerpen aan kijken. Dit zijn natuurlijk aannames, maar na dit experiment wordt er duidelijk of iemand in een depressie inderdaad anders tegen onderwerpen aan kijkt.

Ik ben begonnen met het maken van een mindmap. Welke onderwerpen wil ik gaan gebruiken?

Mindmap eerste experiment over verschillende beleveniswerelden.

Na deze mindmap heb ik de beste onderwerpen uitgekozen en het experiment duidelijk beschreven.

Experiment 1
Verschillende belevingswerelden tussen een persoon met en zonder depressie.
Wat zijn de eerste gedachten die bij de personen opkomen bij een bepaald woord? Hoe lang denken ze na over wat ze gaan zeggen?
2 personen met depressie en 2 personen zonder depressie.

Woorden:

  • Vakantie
  • Sport
  • Boodschappen
  • Regen
  • Uitgaan
  • Winkel
  • Liefde
  • Werk
  • Vrienden
  • Geld
  • School

Dit experiment ga ik op 18 maart 2019 testen met in totaal 4 personen.


Beeldend onderzoek

Ook deze week ben ik weer bezig geweest met het zoeken naar inspiratie. Waar ik achter ben gekomen is dat er best veel illustraties te vinden zijn over dit onderwerp. Hieronder zijn een aantal voorbeelden.

Toby Allen

De Britse kunstenaar Toby Allen beeld mentale stoornissen af als cartoonachtige monsters.

Persoonlijk vind ik deze illustraties erg interessant. Vaak wordt depressie afgebeeld als een zwarte hond of ander donker monster. Toby Allen heeft de stoornissen een cartoonachtig uiterlijk gegeven, waardoor de stoornissen ineens niet meer zo eng lijken. Het weergeven van stoornissen als deze monsters hielp de kunstenaar om zijn eigen angsten meer onder controle te houden.

Dawid Planeta

Getiteld als Mini People in the Jungle, verkent zijn werk de persoonlijke ervaring van de kunstenaar met depressie, en visualiseert hij de mentale reis door donkere tijden. Planeta legt uit: “Het is een verhaal over een man die afdaalt in duisternis en chaos op zoek naar zichzelf.”

Gemma Correll

Gemma Correll uit haar depressie in deze grappige, maar toch sterke illustraties.

Niet alleen vond ik illustraties, maar ook zijn er een aantal bekende muziekanten die last hebben gehad van een depressie. Van een aantal was het vrij onbekend, ook voor mij. Omdat dit vaak de muziek beïnvloed van de artiest, vind ik deze ook belangrijk om in mijn beeldend onderzoek te vermelden.

Kurt Cobain
Demi Lovato
Kanye West
Olly Alexander
Lady Gaga
Sia
Bruce Springsteen
Christina Aguilera
Janet Jackson