Week 7

Ik ben de week begonnen met het uittypen van alle gesprekken van afgelopen week. Uit deze gesprekken heb ik belangrijke informatie gehaald die ik kan gebruiken bij mijn project. Na het uittypen van deze gesprekken zat ik op het punt: En nu? Verder heb ik deze week ook een gesprek gehad met Stefano en Rob Delsing.


Gesprekken en belangrijke info

Feel Good Connected

Dit was vooral een kennismakingsgesprek om te kijken wat wij voor elkaar kunnen betekenen. Een van de belangrijkste dingen die ik heb afgesproken is het moment van testen. Ik kreeg het aanbod om mijn prototype te testen bij Feel Good Connected. Dit is erg fijn, omdat niet alleen mensen die geen kennis hebben van een depressie daar aanwezig zullen zijn, maar ook het ervaringsdeskundige team. Zo kan ik feedback krijgen van zowel mijn doelgroep, als mensen die in een depressie hebben gezeten.

We hebben afgesproken dat ik eind april/begin mei iets laat weten over hoever ik ben met mijn project. Dan zullen we ook een afspraak maken om de ideeën te testen.

Famke vertelde mij dat zij gebruik maken van Mental Health First Aid. Ze krijgen ook vaker te maken met mensen die er niks vanaf weten, maar als ze dan samen in gesprek gaan, zien ze vaak dat er veel meer dingen spelen. Door middel van bijvoorbeeld een boekje proberen ze mensen duidelijk te maken van wat is nu een depressie en wat gebeurd er tijdens een depressie. Het zou interessant zijn als mijn project dit kan ondersteunen. Dus door middel van een spel in de therapie meer begrip kunnen opwekken voor de depressie.

Famke:

Ik denk dat je door middel van een spel het als een hapklare brok kan brengen dat het de normaalste zaak van de wereld is dat iedereen er een keer doorheen gaat. Sommige hebben het als een jaarlijkse sleur, maar andere mensen zijn 45 en weten niet eens dat ze depressief zijn geweest. Ik denk dat vaak mensen meer depressief zijn dan juist niet. 

Misschien dat je door het project niet alleen begrip kan kweken, maar ook mensen eens diep in zichzelf laat kijken. 

Uiteindelijk heb ik ook het idee uitgelegd dat ik aan het denken ben om een analoog spel te gaan maken. Ik denk namelijk dat een analoog spel beter werkt bij een therapie, vooral bij een zwaar onderwerp. Je bouwt toch een band op met degene waarmee je speelt en je kunt je beter concentreren op het onderwerp. Ook is het een beetje een ontsnapping uit de digitale wereld waar wij de hele dag door in zitten en voor iedereen toegankelijk.

Famke:

Misschien is een goed idee om digitaal te combineren met analoog. Dus bijv een QR code in het spel zelf. Alles gaat tegenwoordig vrijwel digitaal. Dus dat is misschien wel goed om daar rekening mee te houden.

@ease

Ook bij @ease heb ik mijn ideeën voorgelegd over mijn project. Hier kreeg ik ook een aantal handige tips en info.

Voorbeeld gebeurtenis depressie vanuit @ease

Laatst kwam een persoon binnen die zei dat hij gestopt was met een vriendschap, omdat de andere persoon gewoon niet meer snapte wat er met hem aan de hand was. Hij had het gevoel dat hij niet gehoord of gezien werd. Maar het zelf ook niet kon uitleggen.

Flore: Misschien is het wel goed dat je het inderdaad op een soort speelse manier uitlegt

Ik leg uit dat ik nog aan het twijfelen ben tussen digitaal en analoog. Maar dat analoog meer iets is dat voor alle leeftijden blijft. Dat lijkt me voor deze doelgroep de beste oplossing. 

Flore: Misschien wel leuk dat het analoog is. Tegenwoordig doe je zoveel digitaal dat de verbinding tussen mensen een beetje weg is. Maar juist met zo een onderwerp is de verbinding wel belangrijk. 

Tijdens het gesprek laat ik ook mijn mindmap van spellen zien. Deze spellen heb ik nu opgeschreven als inspiratie voor mijn eigen spel. Ik kreeg de reactie dat het spel Levensweg ook een goeie was. Deze stond ook op de mindmap. Een idee voor een spel als Levensweg is dat ik gebruik maak van, niet alleen dingen die lukken, maar misschien ook dingen die juist niet lukken.

Het idee van een spel kan je eventueel ook met vrienden of in een klas doen. Ik moet nog even kijken met het aantal spelers, zodat het ook bij instanties hopelijk gebruikt kan worden. 

Als het zo een moeilijk onderwerp is, is het al een grote stap om met 1 iemand dit spel te gaan spelen. Ook moet ik gaan denken of ik wil dat alleen de naasten het spel spelen, of 1 depressief iemand en een naasten. -> belangrijk 

Flore: Heeft een soort kaartspel in haar hoofd bij het verhaal. -> Soort van Tarotkaarten 

Soort kaartspel eventueel waar mensen steeds wat tegenover elkaar moeten leggen om zo in gesprek te komen. 

Flore: Bij memory kun je erin zetten dat mensen die depressief zijn, die kunnen zich vaak niet meer echt concentreren, misschien kun je dat in een grappige manier erin brengen. Of dat het gewoon helemaal niet lukt om het te onthouden.

  • Wat doen jullie bij @ease?

@ease is een plek waar jongeren tussen de 12 en 25 jaar naar binnen kunnen stappen, als het om welke reden dan ook niet goed met hun gaat. Als ze hier na binnen stappen kunnen ze dat gratis doen en blijven ze anoniem. Je mag zowaar komen als je wil en zo lang blijven als je wil. 

Als je hier binnenkomt kun je komen praten met jongeren die daarin getraind zijn. Ze doen of een studie in deze richting of zelf vanalles hebben meegemaakt. Soms zijn het ook mensen die iets goed willen doen. Het is een vrijwilligersorganisatie. Je praat in principe met een vrijwilliger, maar er zijn altijd professionals aanwezig zoals een psycholoog of iemand die veel ervaring heeft op dit vlak. Zo blijft het veilig met iedereen, vooral als gesprekken ingewikkeld en moeilijk worden. Ook is er een psychiater op de achtergrond aanwezig, daarachter staat nog de crisisdienst als het echt niet goed gaat. 

Jongeren komen met verschillende dingen. Stress of school, liefdesverdriet, maar ook met somberheid of depressie, verslavingen, gescheiden ouders. Ze weten nooit wie er binnen komt. Gesprekken zijn in het nederlands en engels.

Maastricht eerste vestiging. Amsterdam tweede en er komt nog eentje bij. Maar ook komt er nog een in Heerlen bij. 

  • Wat is het doel van @ease?

Ze hebben dit bedacht omdat ze preventief willen handelen, nog voor het te laat is. Dit is een plek waar jongeren zomaar binnen kunnen stappen. Als het met 2 gesprekken weer goed is is dat prima. Heeft die meer tijd nodig is dat ook goed. Maar als iets echt misgaat bij iemand, dan heb je iemand sneller bij de juist hulp. Voordat de problemen erger worden. 

Voornaamste doel is preventie, maar ook voelen jongeren zich niet op zijn plek bij zorgverlening in veel gevallen. 

Zorgverlening loopt in jonge jaren via de ouders. Als die je dan niet begrijpen is het vaak ook moeilijk om de juiste zorg te krijgen. 

  • Hebben jullie ervaring met het onderwerp depressie? 

Wat ze terug krijgt van vrijwilligers is dat de studiestress en somberheid toch wel de voornaamste dingen waar mensen mee komen, maar ook eenzaamheid. Als je dat een beetje aan elkaar verbind, denkt Flore dat de meeste jongeren die bij @ease binnenkomen, vrij somber of op het randje van depressief zijn. 

Door de prestatiedruk zullen mensen ook wel gaan twijfelen, daardoor heb je ook vrij weinig tijd voor familie en vrienden, waardoor ze zich eenzaam gaan voelen. Maar ook social media maakt mensen snel depressief, omdat je het “geweldige” leven van iemand anders ziet. Of dat je gaat denken dat andere een beter lichaam hebben, ect. -> Ook een van de redenen waarom ik een spel wil maken dat waarschijnlijk analoog wordt. 

  • Spreken jullie ook wel eens met naasten van het desbetreffende persoon?

Ze horen het wel eens bij @ease, maar meer over dat ze zich schamen om het aan de ouders etc. te vertellen. Ze durven het niet zo goed te zeggen, omdat de ouders het vaak niet snappen. Maar dit horen ze vaak bij de buitenlandse studenten. Voor veel van die studenten hebben de ouders veel overgehad om ze naar het buitenland te sturen voor een opleiding. Vaak is het dan ook zo dat ze het idee hebben dat ze falen en dat is een beetje een taboe in de culturen. 

Als ze bij @ease komen gaan ze kijken hoe ze het bespreekbaar kunnen maken met de ouders. Daarom horen ze waarschijnlijk minder over dat ouders het niet begrijpen. 

Gesprekken met personen die in een depressie hebben gezeten

Deze week heb ik ook de gesprekken uitgetypt van de mensen die een depressie hebben gehad. Vanuit deze gesprekken heb ik verschillende informatie gehaald. Niet alleen merk ik dat er een verschil zit in het uiten van de depressie tussen mannen en vrouwen, maar ook dat er vooral bij mannen een taboe zit als het gaat om depressie. Vrouwen zijn vaak emotioneler en zullen sneller laten merken dat ze zich minder voelen dan mannen. Mannen uiten het vaak niet naar buiten en als ze het uiten is het vaak in woede. Dit verschilt natuurlijk ook per persoon, maar dit zie ik wel terug in de gesprekken.

Uit de gesprekken bleek dat ieder zijn eigen oorzaak had van de depressie. Dit varieert van drugsgebruik, tot op straat komen te staan, tot het overlijden van dierbare.

Vaak gaat depressie ook gepaard met angst. Deze angst kan voor verschillende dingen zijn. Je bent bang wat mensen van je denken of je bent bang dat alles wat je doet misgaat. Door de angst kom je vaak ook de deur niet meer uit. Je gaat eigenlijk alles vermijden door de angst of tekort aan energie.

Bij de gesprekken heb ik ook gevraagd hoe zij het leven in een depressie beschrijven. Van deze beschrijvingen heb ik ook een illustratie gemaakt.

Een van de personen vergeleek de depressie met het zitten in een isolatiecel. Je hoort allemaal stemmen om je heen die zeggen dat je niks waard bent bijvoorbeeld. Je kan je ogen dicht doen, maar je blijft de vervelende stemmen horen.
Ook wordt de depressie beschreven als het constant in de automatische piloot stand staan. Alles wat je doet gaat vrijwel op automatische piloot.
Een andere beschrijving was alsof je achter een lopende band staat en constant steeds hetzelfde moet doen. Elke keer hetzelfde cirkeltje opnieuw en je komt maar niet verder.

Verder heb ik ook nog met een ervaringsdeskundige kort gepraat over het onderwerp en zijn werk bij een bedrijf die jongeren met geestelijk problematiek begeleid.

  • Wat doen jullie bij Columbus?

Ambulante begeleiding voor jongeren van 12 tot 26 voor jongeren met geestelijke problematiek. Beetje vergelijkbaar met @ease. Alleen kun je daar inlopen. Columbus is echt een bedrijf, maar het idee is hetzelfde. 

  • Wat is het doel van Columbus?

Het helpen van jongeren met verschillende problematieken. Enorm gedreven om jongeren te helpen. Als de ouders er niet mee eens zijn, ze zijn er voor de jongeren specifiek, om te helpen en te ondersteunen.

  • Hebben jullie ervaring met het onderwerp depressie? 

Jongeren komen vaak volledig afgesloten binnen. Met depressie en andere problemen. Columbus zorgt ervoor dat de omgeving erom heen onder controle komt en dat bijv, ouders geen water op het vuur gaan gooien. Ze proberen ook een vertrouwingsband te maken met de client. 

  • Spreken jullie ook wel eens met naasten van het desbetreffende persoon?

Ouders reageren vaak uit paniek en angsten. Maar ook veel uit eigen emotie. Het is wel je kind, maar vaak wordt het verhaal ook erger gemaakt dan het is. Ouders kunnen er vaak ook niet mee omgaan, omdat ze hun eigen emoties niet erbuiten kunnen houden. Ze weten daarom niet hoe ze moeten omgaan met een depressie van hun kind. Meestal zijn het ook mensen die zelf nog nooit iets te maken hebben gehad met een depressie en er dus niet veel vanaf weten. 

Als je nooit een problematiek hebt gehad, weet je ook niet wat er gebeurd als dit wel zo is. 

  • Wat vinden jullie van het idee van een spelvorm om de naasten en omstanders iets te leren over een depressie, zodat er meer begrip komt?

Spelvorm lijkt een goed idee. Zo kunnen ze op een interactieve manier toch begrip kweken voor een depressie. Ook is een spel iets waar je over na moet denken en zijn de mensen in een meer relaxte staat dan dat er alles uitgelegd wordt in een gesprek rondom de tafel. 


Gesprek Stefano

2 april 2019

Ik zat een beetje op het punt dat ik niet zo goed wist welke kant in nu op moest. Ik heb veel nuttige info gekregen uit de gesprekken, maar hoe moest ik nu verder? Na het gesprek met Stefano kon ik wel weer een beetje vooruit. Nu ik vrijwel alle gesprekken heb gehad, op een paar na, ga ik beginnen met veel beelden maken. Hieronder de samenvatting van het gesprek.

Vandaag heb ik een aantal goeie tips gekregen tijdens de bespreking met Stefano. Wat nu belangrijk voor mij is dat ik Rob Delsing ga mailen. Hij houdt zich bezig met spelontwikkeling. Misschien kan hij daarom wat betekenen voor mijn project. Verder moet ik eens gaan kijken naar de experimenten die al gedaan zijn over de belevingswereld van een depressief persoon. 

Een aantal mogelijke inspiraties die ik eens moet opzoeken zijn; Down the road (tv programma over mensen met sydroom van down), Sofie in de kreukels (experimenten) en Black Mirror op Netflix (vooral kijken naar de sfeer van deze serie). Verder is het erg belangrijk dat ik nu verder ga met schetsen van de spellen en elementen uit de ervaringen. Daarnaast moet ik nog steeds blijven zoeken naar kunst met betrekking tot mijn onderwerp. Verder zou Stefano nog eens voor mij kijken of hij nog wat inspiratie vind in zijn eigen archief. 


Gesprek Rob

4 april 2019

Vandaag heb ik een gesprek met Rob Delsing gehad over mijn project. Ik was erg blij dat dit gesprek zo snel mogelijk kon. Ik heb van hem 2 pdf bestandjes gekregen over het maken van een spel. Vanuit hier kan ik verder gaan kijken hoe ik mijn spel in elkaar wil zetten en welke elementen ik kan gebruiken hiervoor.


Na een beetje vast te hebben gezeten, wil ik komende week hard aan de slag gaan met beelden maken. Ik wil de ideeën die ik van de spellen had al gaan schetsen. Zo heb ik een duidelijker beeld van wat wel en niet kan.